Kaunis käsiala on varmasti jollain tapaa kuoleva kansanperinne. Kaikki kirjoitetaan tietokoneella ja sillon kun käsin pitää kirjoittaa, muistuttavat omat kirjaimeni ainakin enemmän harakan varpaita kuin kirjaimia. Ala-asteelta on jäänyt kauhukuvat kun piti opetella kaunokirjoitusta ja kirjaimien piti mennä tarkelleen viivalta viivalle ja tunnin päätteeksi opettaja arvioi saavutuksen. Kyllä siihen vihkoon opettaja taisi muutaman tarran laittaa hyvästä suoriuksesta, mutta se ei pahemmin lämmittänyt kun aakkosia oli jäljellä vielä vaikka kuinka paljon.
Ja sitten paluu sinne ala-asteelle!
a a a a a a a a a a a ...
b b b b b b b b b b ...
c c c c c c c c c c c ...

Kalligrafian työpajamme on kestänyt tähän mennessä kolme viikkoa, mikä on huomattavasti lyhyempi aika kuin kaunokirjoituksen opettelu ala-asteella. Kuitenkin käsi tottuu näihinkin kiemuroihin yllättävän nopeasti! Tunne ei ole enää sama kuin ensimmäisillä kouluvuosilla vaan lähenee enemmän aikaa jolloin opettelin japanin kieltä ja piti panostaa merkkien ulkoasuun huomattavasti enemmän. Ehkä muutaman vuoden takaiset tottumukset valtasivatkin minut nopeasti kun myös nämä kirjaimet, ja tarkemmin viivojen päätteet alkoivat muistuttaa enemmän katakana-merkkejä kuin tätä meidän kalligrafiaa?
![]() |
M-kirjaimessa enemmän viitteitä itäiseen kulttuuriin kuin meidän kalligrafiaan? |
Positiivisenä puolena on, että seuraavan kerran kun isoäitini täyttää vuosia, voin kirjoittaa hänen nimensä hieman kauniimmilla kirjaimilla! Ehkä ne eivät vedä aivan vertoja naapurin rouvien kirjaimiin, mutta kyllä lapsenlapsen yritys aina naapurin rouvat voittaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti